Er urinsyre nivåt for høyt?


Hvordan kan du redusere det på en trygg måte?

URINSYRE er giftig syre avfall som dannes under purinmetabolismen. Puriner er stoffer som frigjøres under nedbryting av celler i kroppen. Puriner er også frigjort under fordøyelsen av matvarer som inneholder puriner.

Økt urinsyre produksjon bestemmes av arv, og det er ingenting du kan gjøre med det. Hvis det i tillegg til den økte arvelige urinsyre produksjon, er aktiviteter som resulterer i enda mer urinsyre produksjon, kan det føre til at kroppen utvikler visse relaterte lidelser.

Urinsyre overproduksjon forekommer også i visse sykdommer med rask vevs nedbrytning, for eksempel blod kreft og alvorlig anemi og også etter rask vev sammenbrudd, for eksempel under strålebehandling av ondartede lidelser. Økte konsentrasjoner av urinsyre er også funnet i mennesker hvor nyrene ikke fungerer og personer med visse arvelige metabolske sykdommer (Lesch-Nyhan syndrom).

Vanligvis har kvinner litt lavere urinsyre enn menn. Dette er fordi kvinner fjerner mye syrlig avfall, også urinsyre, under sin månedlige menstruasjon. Dette endres etter overgangsalderen når urinsyre nivå er generelt det samme som for menn.

Ved måling av urinsyre i blodet, den øvre grensen for menn er satt til 7 mg pr. 100 ml og 6 mg pr. 100 ml for kvinner.

Hvordan er urinsyre fjernet fra kroppen?

Urinsyre produsert etter sammenbrudd i blodet må fjernes fra blodet av kroppen fordi ellers blir blodets pH for høy (blodets pH må alltid holdes på et konstant nivå). Urinsyre er nøytralisert i blodet og fjernes fra kroppen på følgende måter:

- Nøytralisering av natriumbikarbonat:Natriumbikarbonat er substansen i blodet som regulerer syre-base-balansen i blodet.Natriumbikarbonat reagerer med urinsyre og konverterer den til ikke-giftige nedbrytningsprodukter.
- Renal utskillelse av urin: nyrene filtrerer urinsyre ut av blodet og skiller det ut via urin.
- Utskillelse via avføring: en liten del av urinsyrer forlater kroppen via avføring.